pondělí 25. července 2011

Gudrun Ensslin


,, Na násilí se dá odpovídat opět jen násilím,,


Žena činu, členka a intelektuální ,,vůdkyně´´ RAF (frakce rudé armády), jedna z nejhledanějších žen Německa.
Pocházela z 9. členné rodiny, otec byl pastor. Střední školu studovala v Americe, kde získala i stipenedium na vysokou, tam se věnovala angličtině, němčině a filozofii. Po návratu do Berlína, hledala práci jako učitelka. Žila s přítelem Bernwardem, se kterým měla i syna. Jejich vztah se ovšem rozpadal. Gudrun začala být aktivní zhruba od roku 1960 ve studentských protestech proti nukleárním zbraním a americkým základnám v Německu. Zlom v její radikálnosti nastal při protestech kvůli íránskému šáhu v roce 1967, policie při protestech zabila pacifistického aktivistu Benno Ohnesorga. Potomhle incidentu Gudrun vlítla do kanceláře SDS a řvala něco ve smyslu: ,, Tenhle fašistický stát znamená, že nás chtějí všechny zabít! Násilí je jediný způsob jak odpovědět na jejich násilí!´´
V tuhle chvíli se Gudrun setkává s Andreasem Baaderem a kromě vztahu se začíná tvořit i nová ,,teroristická´´ skupina. Společně s dalšími členy jako např. Thowardem Prollem či Horstem Sohnleinem udělali první čin v dubnu 1968. Jako odpověd na válku ve Vietnamu zapálili obchodní centrum ve Frankfurtu nad Mohanem, sama Gudrun na to řekla :,,Udělali jsme to na protest proti lhostejnosti, s níž lidé přistupovali k válce ve Vietnamu.´´. Všichni byli obvinění za žhářství, byl jim udělen jen symbolický trest- 3 roky ve vězení. Ale už 13. června 1969 jsou všichni propuštění, krom Baadera, který se do vězení vrací . V roce 1970 Gudrun, společně s dalšími, naplánovali únos Baadera z vězení. A to se jim povedlo.
Během dalších dvou let společeně s RAF vedli válku proti státu. Gudrun nebyla žádná teoretička ani autorka knih byla to žena s pušku v ruce, kuklou na hlavě a s antikapitalistickou ideou, které věřila. Podílela se na guerillovém výcviku u palestinských militantů. Po návratu z Jordánska společně s RAF vykrádají banky, tedy spíše zabavují peníze nepřátelům lidu :).
Bohužel 7. června 1972 v Hamburku její otevřený boj proti státu zkončil. Policii ji nahlásily prodavačky v jednom luxusním butiku, kam zamířila Gudrun, prozradil ji její vyčerpaný vzhled, jeji slova byly jen ,,Tak přece´´.
Po dlouhých tahanicích byla Gudrun obviněna z 5 vražd, 54 pokusů o vraždu, bombardování a loupeží na doživotí. Jak to sní bylo doopravdy se už nedozvíme, protože
dne 18. října 1977 byla nalezena mrtvá ve své cele. Ve stejnou dobu se ,,oběsili´´ i ostatní zavření členové RAF.


Byla to žena, která věděla za čím jde, rozhodná, schopná za boj proti státu opustit malého syna a klidně obětovat svůj vlastní život. Místo vypisování dlouhých teoretických knih šla rovnou k věci. Co se ovšem týče ideologické stránky, nebyli moc korektní co se pohledu z anarchistické stránky. Jinak řečeno dalo by se říct, že většina RAF byli bolševici, které financovala tajná policie východního bloku. A perlička na závěr, Gudrun si taky vydělávala jako pornoherečka.

Žádné komentáře:

Okomentovat