neděle 19. června 2011

Angela Davis


"Jediná cesta k osvobození pro černé lidi, je ta, která vede k úplnému a radikálnímu svržení kapitalistické třídy.,, (A. Davis)




Radikální černošská aktivistka, feministka, spisovatelka, profesorka a filozofka.

Pochází z Birminghamu v Alabamě, narozena 26. ledna 1944. Poté co se vrátila ze studií v Paříži se přidala k hnutí za občanská práva. Její absolventské a vysokoškolské studium pod H. Marcusem ji vedlo k pevné víře že je její povonnost se bouřit proti nespravedlivému systému. Věří, že hrdina může používat násilí, ale jen v sebeobraně. Hrdina musí být ochoten zemřít.

Angela často spolupracovala s Black Panthers(1) a s black power politic. Po vraždě Martina Luthera Kinga se přidala ke Komunistické straně, kde se ucházela o místo prezidentky. Ještě před Black Panthers byla aktivní ve skupině: Student nenásilný koordinační výbor.

Jako členka Black Panthers byla ostře sledovaná. Většina američanů nechtělo poslouchat černochy, natož pak ještě černou ženu.

byla zatčena jako podezřelá z marného pokusu osvobodit Georgea Jacksona(2) z jednací síně srpna 1970, unesli soudce, státní návladní a dva porotce. Použitá zbraň byla registrovaná na její jméno. Stala se třetí nejhledanější ženou FBI. Byla chycena po dvou měsících v New Yorku. Nastala masivní mezinárodní kampaň,, Free Angela Davis´´. Stovky naštvaných černých, hnědých bílých a homosexuálních lidí se shromáždilo před ženským vězením v NY. O Dva roky později u soudu přednesla svou verzi co dělala a kde byla v době výstřelu. Měla alibi a spoustu svědků, což byli její komunističtí přátelé. Po delších tahanicích byla A.Davis propuštěna. Poté založila Národní alianci proti rasismu a politickému útlaku.

Angela se snaží 21 let o reformizaci vezení, je spoluzakladatelka organizace Critical Resist, který tuhle problematiku řeší. Dělá kurzy feminismu na Californské akademii, učí mladé lidi hlouběji přemýšlet nad některými otázkami a také přednáší o historii.

Momentálně se A. Davis zabývá zrušením trestů smrti, reformám ve vězení, rasové rovnosti a zrušením rozdílů mezi pohlaví, dále se zabývá homosexuální tématikou (sama je údajně lesbička) . Během roku 2003 byla častým hostem na přednáškách a diskuzích o válce v Iraku.

(1). Black Panthers- Afroamerická revoluční levicové organizace. Aktivní ve Spojených státech od roku 1966 do roku 1982.

(2). George Jackson- Americký radikální černoch z Black Panthers. Obviněn za vraždu strážných, kteří zabili 3 jiné aktivisty. Jackson studoval politickou ekonomii a radikální teorii, psal dvě knihy, Dopisy od vězení a Soledad bratra, který se stal bestsellerem a přínesl mu celosvětovou pozornost.

A. Davisová napsalo několik knih:

  • Jestliže oni přijdou ráno: Hlasy odporu (1971)
  • Angela Davisová: Autobiografie (1974)
  • Ženy,závod a třída (1981)
  • Ženy, kultura a politika (1989)
  • Dědictví bluesu a černý feminismus: Gertrude “máma” Rainey, Bessie Smithová, a Billie Holiday (1999)
  • Jsou vězení zastaralé?

Angela Davis je významná žena co rozšířila pojem feminismus a hlavně bojovala za rovnost černých a bílých, nebojovala jen slovy, ale i činem v militantní organizaci Black Panther. Kromě jejího vstupu do komunistické strany mi na ní není ještě sympatické to, že si za své přednášky bere obrovské sumy. A. Davis v dnešní době není v komunistické straně, ale některé názory zavání autoritativní levicí, například tvrdí, že Kuba je svobodná země a mohli by jsme se v některých věcech inspirovat Sovětským svazem.


,, Musíme mluvit o osvození mysli, tak i o osvobození společnosti´´(A. Davis)





Žádné komentáře:

Okomentovat