čtvrtek 11. srpna 2011

Leah Feldman


Narodila se ve Varšavě roku 1899, o anarchismus se začala zajímat už jako školačka. Ve svém mládí aktivismem neoplývala. V tu dobu byly v Polsku jakékoliv schůzky anarchistů ilegální. Leah se podařilo utéct k sestře do Londýna, kde se živila na šicím stroji.

Díky téhle práci začala být aktivní v rozvíjejícím se anarchistickém hnutí. V tu dobu vypukla Ruská revoluce, Leah se rozhodla Rusko navštívit. Byla svědkem kruté bolševické vlády. Zúčastnila se poslední legální demonstrace , a to při pohřbu Kropotkina. Z Ruska mířila na Ukrajinu, kde se seznámila s Nestorem Machnem. Společně s ním bojovala proti bolševismu. Vlastně se ani nedá říct, že by bojovala se zbraní v ruce, ale byla pomocná síla, tam kde se potřebovalo. Vařila pro armádu, sháněli oblečení, starali se o sirotky.

Po porážce odcestovala do Německa, kde si vzala anarchistu (potřebovala změnit občanství). Poté odcestovala do Paříže a Londýna, tam si opět z rozumu vzala nějakého ex- vojáka. Před 2. Světovou válkou odcestovala do Polska a Palestiny. V Palestine se organizovala ve Federaci anarchistů. Paradoxem bylo, že si vzala ministerského předsedu Izraele.

V roce 1935 se vrátila do Londýna, přidala se k pracovním skupinám přistěhovaleckých anarchistek. Bohužel se musela stáhnout kvůli zdravotním potížím.

V roce 1960 začala pašovat zbraně do Španělska pro bojovníky, kteří pokračovali v bráněním proti frankistickému režimu od roku 1936. Katalánci ji říkali la Yaya Makhnowista (machnova babička)

Stáří trávila trošku smutně, zůstala poslední z rodiny, neměla ským promluvit ve svém rodném jazyce. Ale i tak byla aktivní i ve vysokém věku, např. navštěvovala londýnský anarchistický veletrh.

Žádné komentáře:

Okomentovat